Hva heter du?

IMG_20120901_130113

Jeg heter Johan. Jeg kommer fra Nederland, men nå bor jeg i Oslo.
Jeg snakker nederlandsk og engelsk. Jeg snakker også litt norsk, men ikke så mye.
Jeg skriver på blogg.

Zo de eerst anderhalve week zit er op. Nu tellen we nog op maar dat zal op een gegeven moment ook niet meer gebeuren als het leven wat standaard gaat worden.

Afgelopen week was het voornamelijk bijkomen, uitpakken en naar de Ikea. Omdat we geen auto hebben gingen we met de bus naar Ikea en hebben we onder andere een logeerbed besteld wat de volgende dag (donderdag) werd bezorgd. Afgelopen weekend moest Monique naar een conferentie in Munchen en ik heb mij bezig gehouden met het in elkaar zetten van de bouwpakketten.

 

Woensdag moesten we nog (om het officieel netjes af te ronden) langs de dierenarts om de katten te laten ontwormen (dat moet 7 dagen na aankomst). Dierenarts is ongeveer een kilometer lopen maar drie van die kleine draagmandjes wordt na een tijdje toch zwaar (vooral als ze niet stil zitten). Het was handiger geweest om ze in een zo’n grote kennel te stoppen en die met wieltjes naar de dierenarts te trekken. Ontworming gaat in Noorwegen gewoon door wat te druppelen op de vacht en niet met een pilletje, wat weer mee valt.

Vrijdag heb ik ook een simkaart gehaald met prepaid Noors nummer bij mijn “buitenlandse” vrienden Lebara. In Nederland is dat nogal populair bij arabisch klanten. Hier in Noorwegen ben ik ook buitenlander dus schaar ik mij bij de Polen en Bulgaren om netjes in de rij te staan voor een simkaartje. Ik kan nu dus goedkoper bellen binnen Noorwegen (0,99 kronen per minuut dus dat is zo’n 13 cent).

Zaterdag was er in het centrum van Oslo open dag van de luchtmacht. Ze bestaan 100 jaar en boven de stad waren verschillende luchtshows. Het was erg mooi weer en het gaf mij mooi de gelegenheid om op de fiets Oslo wat te verkennen. Alleen is mijn fiets uit Nederland niet helemaal geschikt voor het wegtype hier (hoogteverschil en telkens stoep op en af)

 

Maandag begon ik met mijn cursus Noors. Ik volg een beginners cursus Noors voor 3 weken, 4 dagen in de week. Per dag heb ik 4 lesuren (das 4 x 45 minuten = 3 uur) les. Ik heb er nu twee dagen opzitten en tot nu gaat het allemaal goed. Ik heb wat moeite met jeg (ik) omdat je dat uitspreekt als jij. Dat gaat natuurlijk mis in mijn hoofd. Zij (enkelvoud) is hun en dat doet me denken aan “hunnie doen dat” en dat gaat ook weer mis :)
Qua grammatica heb ik het voordeel dat dat weer veel op het nederlands lijkt (volgorde van onderwerp en werkwoord). De vervoeging in de tegenwoordig tijd is wel een stuk eenvoudiger dan in het Nederlands, voor alle persoonsvormen is dat gelijk. Dus:

Jeg skriver – Ik schrijf
Du skriver – Jij schrijft
Han skriver – Hij schrijft
Hun skriver – Zij schrijft
Vi skriver – Wij schrijven
Dere skriver – Jullie schrijven
De skriver – Zij schrijven

Iets ontkennends opschrijven staat ook wel een beetje raar (niet = ikke) maar als je dat eenmaal weet valt het op dat je al een stuk meer begrijpt van de verbodsborden :)Bor du i Zaandam? Nei, jeg bor ikke i Zaandam.

Buiten de Noorse cursus heb ik ook vandaag gebeld met de belastingdienst (skatteetaten) om te vragen of mijn belastingkaart al klaar was en nog belangrijker een Noors ID nummer zodat ik een bankrekening kan openen. Ik blijk in het systeem te zitten (gelukkig ze hebben mij geaccepteerd) met een tijdelijk ID nummer en mijn belastingkaart wordt binnen een week opgestuurd. Als je geen belastingkaart hebt (die je bij je werkgever inlevert) dan wordt standaard 50% belasting geheven op je inkomen. Op de belastingkaart sta je ingedeeld in een bepaald belastingtarief wat een stuk lager is dan 50%.
Na afloop van het gesprek kreeg ik een SMS. Of ik het gesprek een cijfer kon geven van 1 (svært dårlig) tot 6 (svært bra). Lijkt toch een beetje op: leuker kunnen we het niet maken :)

Tot slot nog een waarschuwing! Ravigottesaus ziet er heel anders uit en smaakt ook heel anders. Meer naar mosterd!

Ha det bra!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in E:\HostingSpaces\DeKoning6\johanenmonique.nl\wwwroot\wp-includes\class-wp-comment-query.php on line 388

4 thoughts on “Hva heter du?”

 1. Jeg heter Edwina.
  Leuk om te lezen hoe het gaat, knap dat je direct bent begonnen met een cursus Noors, Johan, zeker nu je nog even de tijd hebt.
  Monique al direct weer aan de slag, ja zo gaat dat. Hier zijn Rob en Manon ook weer begonnen met school, dus van lieverlee komt overal weer wat regelmaat in.
  Als ik zo je verhaal lees zijn er toch veel overeenkomsten met Nederland, maar het belangrijkste is dat jullie het naar je zin hebben, groetjes Edwina

 2. Nou leuk om te horen hoe het met jullie gaat. Ik heb er al een beeld bij zoals ik jullie zie lopen met die kattenbakken. Ja dat zal wel wat wegen? Maar fijn dat dat ook allemaal geregeld is.
  Wel grappig dat Noors, zo krijgen wij ook een klein beetje een cursus hoe de taal daar in elkaar zit.
  Nou succes met het Noors en met Monique haar werk.

  Carolina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *