Huurcontract getekend!

07_689733717

Vandaag hebben we ons huurcontract getekend. Dus we hoeven niet onder de brug te slapen die vlak bij het appartement is :)

Het was best een stressvolle week. We hadden vooraf al gekeken op www.finn.no en daar zelfs een advertentie op geplaatst dat we woonruimte zochten. Maar op het moment dat je de woningen gaat bekijken valt het aanbod toch tegen.

Zo hebben we een woning bezocht die in een kelder bleek te zitten (lekker weinig licht) en een woning waar een extra deur in zat naar het deel van de eigenaar (enkel te openen door de eigenaar, sta je net te douchen komt ze binnen…). Veel woonruimte in Oslo is in een deel van de woning wat verhuurd wordt door de eigenaar (zodat ze de hypotheek kunnen betalen) waardoor je de tuin en ruimte waar je je was kan doen deelt. Misschien is dit heel normaal in Oslo, maar wij zijn dat niet gewend.

Maar gelukkig hebben we een mooi appartement gevonden op de eerste etage met een groot balkon (ook fijn voor de katten die meegaan). Uitzicht op een rivier. Als je even naar boven loopt ben je bij de tram maar op je balkon komt het CenterParcs gevoel naar je toe (zonder schreeuwende kinderen). Minder dan twee kilometer lopen langs de rivier en ik ben bij mijn werk. Monique moet iets verder naar de universiteit (ongeveer 3km), maar goed het verschil moet er zijn :)

Buiten het zoeken naar woonruimte zijn we ook deze week naar het Service Center for Foreign Workers geweest. Ik voor het aanvragen van een tijdelijk ID nummer en een belastingkaart. Monique om haar nummer en belastingkaart op te halen (op de belastingkaart staat hoeveel belasting je moet betalen). Na twee uur wachten ging Monique weg met haar ID nummer en belastingkaart, ik ging weg met niets (nou het nummertje wat ik moest trekken mocht ik meenemen). Mij werd het advies gegeven om op het moment dat we hier gaan wonen alles in een keer te regelen zodat ik direct een vast ID nummer krijg. Voordeel van een vast ID nummer is dat je daarmee ook bijvoorbeeld een telefoon abonnement kan afsluiten, iets wat met een tijdelijk (D-nummer) niet gaat. Voor Monique zal alles omgezet worden als ze hier woont.

Dat ik nog geen ID nummer heb is geen probleem. Met het nummer van Monique hebben we een bankrekeningnummer geopend en kon het huurcontract worden getekend. Voor het tekenen van het contract hadden we nog wel een verhuurdersverklaring nodig vanuit Nederland (maar die had Rochdale binnen 20 minuten op de mail gezet) en kopie van paspoorten met een stempel waarop staat aangegeven dat het goedgekeurde kopieen zijn. Zo’n stempel halen is ook nog een verhaal op zich. Een kopie plus stempel kun je laten maken bij een copy shop. De eerste shop was dicht vanwege vakantie. De tweede (ergens op de 5de etage) had niet de juiste stempel. Bij winkel drie was het raak. Even paspoort op kopierapparaat, stempeltje en handtekening en 1 minuut werk en 50 NOK verder zonder dat gecontroleerd was of het wel een echt paspoort was :)

De komende dagen kunnen we wat relaxen. Dat is ook wel nodig. Soms vragen we ons wel af waar we mee bezig zijn. Maar als je er van een afstand naar kijkt gaat het allemaal nog voorspoedig. Het zal de komende tijd nog wel pittig worden maar als we eenmaal hier onze draai vinden is het wel een ervaring die niemand ons afpakt. Nederland – Noorwegen (Oslo) is niet zo ver dus we kunnen altijd weer terug gaan.

Maar dat is nu niet aan de orde. We gaan nu eerst uit eten en (in beperkte mate) wat drinken om te vieren dat we een huis hebben. Zondag vliegen we weer terug naar Nederland. En daarna zien we wel weer verder…

[embpicasa id=”5764266048137754705″]


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in E:\HostingSpaces\DeKoning6\johanenmonique.nl\wwwroot\wp-includes\class-wp-comment-query.php on line 388

6 thoughts on “Huurcontract getekend!”

  1. Ziet er strak uit hoor en lekker licht. Geeft vast een goed gevoel voor jullie.
    Groetjes Carolina en Albert

  2. Wow…wat een cool apartement. Goed om te horen dat dat in ieder geval geregeld is. Het zal voor jullie wel spannend gaan worden nu het zo dichtbij is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *